Aktuality - Poliklinika Hůrka

Víte, v jaké kondici jsou vaše plíce? Zastavte se na měření plicního věku!

V jarních měsících se často objevují dýchací potíže, alergie nebo astma. Pokud vás trápí dušnost a dlouhotrvající kašel, může jít i o chronickou obstrukční plicní nemoc (CHOPN). Většina nemocných o svém plicním onemocnění neví, což může vést k opožděné diagnóze a následně omezeným možnostem léčby.

Prevence je základ i v případě zdraví plic

Základem pro zdravé plíce je nekouřit a nevyskytovat se v zakouřeném prostředí. Důležitý je i pravidelný pohyb a zdravá strava se spoustou ovoce a zeleniny, ale zato s minimem nasycených tuků, soli a cukru. Rozhodně také neignorujte varovné příznaky a jakékoli potíže s dýcháním.

Lékárna Poliklinika Hůrka

Co je ono "tajemné" CHOPN?

Chronická obstrukční plicní nemoc je vážné onemocnění, které je čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí u nás i ve světě. Prvním příznakem bývá zadýchávání, které se často mylně přičítá špatné kondici. Pokud se přidává i dušnost, chronický kašel, vykašlávání a únava, může jít o toto onemocnění. CHOPN vzniká přerodem akutního zánětu na zánět chronický. Dochází k poškození plicních sklípků, které se zvětšují, dýchací cesty zužují a výsledkem je pak špatné okysličování krve, buněk, svalů a tělesných orgánů. Navazovat může i oslabení kardiovaskulárního systému nebo vznik dalších onemocnění, např. diabetu.

Zdravé plíce.

Nenechávejte zdraví náhodě a přijďte zjistit, v jaké kondici vaše plíce jsou

Chcete si být jisti, že je s vašimi plícemi vše v pořádku? Pak se zastavte k nám do Lékárny Poliklinika Hůrka na měření plicního věku. Dozvíte se mnohé o kapacitě, stáří a kondici svých plic ve srovnání s plícemi zdravého člověka. Vyšetření je vhodné pro všechny, ale obzvláště pro rizikové skupiny, k nimž se řadí osoby nad 40 let a ti, kteří přichází do styku s jemným prachem, chemikáliemi a zplodinami, bydlí u rušných ulic, jsou kuřáci, bývalí kuřáci nebo mají potíže se zadýcháváním a kašlem.

Měření trvá jen několik minut. Pro určení stáří plic slouží tzv. „jednovteřinová vitální kapacita“. Do úst vložíte jednorázový náustek a zhluboka se nadechnete. Jakmile budete cítit, že se vám do plic více vzduchu nevejde, prudce vydechnete a dále budete vydechovat alespoň po dobu 6 sekund. Pokud by vám z měření vyšel vyšší plicní věk, je vhodné upravit životosprávu, nekouřit, sportovat a zdravě jíst. Lékárník vám případně doporučí návštěvu lékaře.

Měření plicního věku nenahrazuje lékařské vyšetření a je zpoplatněno symbolickou částkou 50 Kč. Zastavte se za námi!
Najdete nás od pondělí do pátku od 8:00 do 18:00 hodin na Slunečním náměstí 2588/15 v Praze 13.

Nutné objednání předem na tel. +420 732 649 290 nebo prostřednictvím e-mailu lekarna@hurka-poliklinika.cz.

 

 

 

Podobné články

15. 5. 2024

Zdravotní pomůcky, které pomohou prožít pohodlnou dovolenou

13. 5. 2024

V Lékárně Poliklinika Hůrka můžete nově využít i homeopatickou léčbu

13. 5. 2024

Lékárna Poliklinika Hůrka chystá spoustu skvělých akcí

Z ostatních klinik

22. 5. 2024

Jak se dostat po porodu zpět do kondice? Máme pro vás několik tipů

21. 5. 2024

Infuzní terapie vitamínem C: Skvělý způsob, jak posílit imunitu

21. 5. 2024

Objevte široké možnosti rehabilitace: S čím vším vám pomůžeme?

Nahoru