Aktuality - Poliklinika Hůrka

Víte, jak rychle stárnou vaše cévy? Nechte si změřit jejich věk, vyplatí se to

Cévy stárnou stejně jako celé tělo. Tedy v tom lepším případě. Životní styl dokáže cévní stárnutí nepříjemně zrychlit.
Jak jste na tom vy?

Stárnutí cév je spojeno s ukládáním aterosklerotických plátů, tedy nánosu tuků a bílých krvinek. Ty postupně snižují prostupnost cév a cévy naopak ztrácí svoji pružnost a tuhnou. Pružnost cév je ukazatelem toho, jak moc je naše tělo zanesené.

„V naší lékárně pacientům změříme, jak staré jsou jejich cévy v porovnání se skutečným věkem, a můžeme tak odhalit riziko případného vzniku kardiovaskulárních chorob,“ říká vedoucí lékárnice Lékárny Poliklinika Hůrka Mgr. Nela Kočárková.

Cévní věk totiž přímo souvisí s kardiovaskulárními chorobami, jako jsou například ateroskleróza či infarkt myokardu. Velký vliv na stav srdce a cév má hladina cholesterolu.

Pokud zvýšený cévní věk začneme včas snižovat, můžeme výskytu kardiovaskulárních chorob předejít.

Pro koho je měření určeno?

Na měření by se měli objednat zejména ti, kteří jsou vystaveni alespoň jednomu z rizikových faktorů: zvýšený krevní tlak, obezita a diabetes II. typu, kouření, genetická dispozice (některý z rodičů prodělal infarkt či mozkovou příhodu), období po přechodu u žen.

„Samotné vyšetření trvá zhruba deset minut. Je nutné, aby se člověk nejprve na chvilku posadil a odpočíval. Pak nasadíme na horní část paže manžetu, která je podobná té na měření tlaku a dál už probíhá jen samotné automatické měření. Pokud výsledky měření nedopadnou dobře, jsme připraveni hned poradit určitá opatření nebo doporučíme návštěvu lékaře,“ dodává Mgr. Nela Kočárková.

Měření cévního věku je v podstatě souhrn tří informací. Krevního tlaku, frekvence tepu a takzvané pulsní vlny. Právě rychlost pulsní vlny je prokazatelně spjata s výskytem kardiovaskulárního onemocnění. Pulsová vlna vzniká při každém stahu srdce a vypuzení krve do krevního řečiště. Její tvar a rychlost jsou závislé právě na tuhosti cévy. Mladé, zdravé a pružné cévy pulsní vlnu „zpomalují“. Naopak starší cévy, které věkem zesilují a tuhnout pulsní vlnu „zrychlují“, což je poměrně přesně měřitelné a moderní technologie tak dokáží analyzovat cévní věk.

 

Nechte si změřit cévní věk.

Kde? Lékárna Poliklinika Hůrka, Sluneční náměstí 15, Praha 13.

Kdy? Od 20. 10. 2023 do 31. 12. 2023 pondělí až pátek od 8 – 18hodin.

Jak se objednat? Nutné telefonické objednání na 221 781 110.

Cena měření, které nestanovuje diagnózu a nenahrazuje lékařské vyšetření je 50Kč.
Seznam lékáren, ve kterých měření rovněž probíhá, naleznete na www.cevnivek.cz

Podobné články

1. 3. 2024

Akční březnová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

19. 2. 2024

Víte, v jaké kondici jsou vaše cévy a plíce

6. 2. 2024

Akční únorová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

Z ostatních klinik

28. 2. 2024

Vyšetření očí u optometristy není radno zanedbávat

19. 2. 2024

Senioři dostanou kvalitní péči o zrak

16. 2. 2024

Správné držení těla? Základní tipy pro zdravé pracovní návyky

Nahoru