Aktuality - Poliklinika Hůrka

Víte, v jaké kondici jsou vaše cévy a plíce

Pokud ne, tak využijte skvělou možnost, kterou nabízí Lékárna Poliklinika Hůrka. Zastavte se na měření cévního a plicního věku a vyšetření syndromu suchého oka. Na prevenci bychom totiž neměli zapomínat, ani když se cítíme dobře. Měření jsou vhodná pro všechny, kteří se zajímají o své zdraví, ale především pak pro rizikové skupiny. A neváhejte. Přístroj k měření cévního věku máme zapůjčený jen do konce března 2024!

I cévy stárnou

Díky měření cévního věku zjistíte, v jakém stavu jsou vaše cévy, které stárnou úplně stejně jako jakákoli jiná část těla. Zdraví cév ovlivňuje životní styl a jejich stárnutí souvisí s rizikem kardiovaskulárních chorob (aterosklerózy nebo infarktu myokardu). Ukládají se v nich totiž aterosklerotické pláty, které omezují pružnost cév.

Vyšetření je vhodné pro ty, kteří trpí zvýšeným krevním tlakem, nadváhou, cukrovkou, kouří, mají genetické predispozice, ale i pro ženy po přechodu. Měření trvá zhruba deset minut. Na paži se nasadí manžeta a dál už probíhá samotné měření.

plíce

Výstupem jsou informace o krevním tlaku, tepové frekvenci a tzv. pulsní vlně, která je spojena s výskytem kardiovaskulárního onemocnění. V případě horších výsledků vám lékárník poradí vhodná opatření nebo doporučí návštěvu lékaře.

Jak jsou na tom vaše plíce

Nepodceňujte onemocnění plic, v ČR patří mezi druhou nejčastější příčinu úmrtí. Díky měření plicního věku zjistíte, jak jsou na tom vaše plíce a jaká je jejich vitální kapacita.

Měření se doporučuje hlavně rizikovým skupinám, mezi které se řadí kuřáci, lidé nad 40 let, osoby se souvisejícím onemocněním, dlouhodobým kašlem a ti, kdo se při fyzické aktivitě výrazně zadýchají. Vyšetření trvá jen pár minut, ale neměli byste před ním alespoň půl dne jíst těžká jídla, kouřit, ani sportovat. A jak probíhá? Jednorázový náustek si vložíte do úst a zhluboka se nadechnete. Jakmile budete cítit, že se vám do plic více vzduchu nevejde, prudce vydechnete a dále budete vydechovat alespoň po dobu 6 sekund. To vše se opakuje třikrát.

Po měření vám lékárník doporučí další postup. Při vyšším plicní věku je vhodná úprava životního stylu, tzn. nekouřit, hýbat se, jíst více ovoce a zeleniny, omezit nasycené tuky, cukry a sůl. Ve výjimečných případech je nutná návštěva lékaře.

syndrom suchého okaMálo slz může být velký problém

Potíže spojené se syndromem suchého oka trápí zhruba čtvrtinu populace. Důvodem bývá moderní životní styl a časté používání počítačů a mobilů. To způsobuje úbytek a zhoršení kvality slzného filmu, který oko vyživuje a chrání.

Vyšetřit by se měli nechat osoby trpící dlouhodobým stresem, diabetem, hormonální nerovnováhou, autoimunitním onemocněním a ti, kteří nosí kontaktní čočky. Typické projevy syndromu jsou pálení a řezání očí, suchost, únava nebo nadměrné slzení. Ale také rozostřené vidění, podráždění a pocit cizího tělesa v oku. Vyšetření trvá několik minut. Posadíte se a na tabletu vám budou promítat série cvičení, např. čtení textu se zakrytím jednoho oka. Zjistí se tak, jestli vaše oči na úkoly reagují správně.

Po vyšetření vám lékárník vysvětlí, jak můžete omezit nepříjemné pocity spojené s tímto syndromem. Doporučí také vhodné oční kapky, gely nebo masti. Pomáhá i méně času u obrazovek, dostatek přestávek, tekutin a oční jóga, v komplikovanějších případech pak jednoduchá operace.

Jednotlivá měření nenahrazují lékařské vyšetření a jsou zpoplatněna symbolickou
částkou 50 Kč.

Zastavte se za námi! Lékárnu Poliklinika Hůrka najdete Slunečním náměstí 2588/15
v Praze 13. Jsme tu pro vás pondělí až pátek od 8:00 do 18:00 hodin.

 

 

Podobné články

3. 4. 2024

Akční dubnová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

25. 3. 2024

Jak probíhá měření syndromu suchého oka? Vyzpovídali jsme pro vás návštěvnici

21. 3. 2024

MUDr. Tereza Čeledová o benefitech naší gynekologické ambulance

Z ostatních klinik

5. 4. 2024

Rozhovor s MUDr. Josefem Doležalem: Chirurgie v Lípě se neustále rozvíjí

4. 4. 2024

Kdy se obrátit na praktického lékaře? Registrujeme nové pacienty!

28. 3. 2024

Přečtěte si rozhovor s novým primářem Oční kliniky JL

Nahoru