Aktuality - Poliklinika Hůrka

V Lékárně Poliklinika Hůrka můžete nově využít i homeopatickou léčbu

Iniciátorkou novinky je vedoucí Lékárny Poliklinika Hůrka Mgr. Nela Kočárková. Službu podle ní pacienti vítají a opakovaně se vrací pro radu. Paní magistru jsme vyzpovídali a přinášíme vám tak zajímavé informace o této formě léčby.

homeopatická léčba

Paní magistro, jaká byla hlavní motivace k tomu, že jste v Lékárně Poliklinika Hůrka zavedli i homeopatickou léčbu?
Důvodů bylo hned několik, například i nemožnost léčit některé nemoci a skupiny pacientů klasickou léčbou. Velká poptávka byla i od samotných pacientů. O homeopatii se zajímají lidé, kteří vítají alternativní přístupy k léčbě, ale i ti, kteří jsou citliví na konvenční léky nebo chtějí minimalizovat vedlejší účinky. I my v lékárně jsme chtěli poskytnout i odlišný přístup. Homeopatie nám otevírá další možnosti a vzdělávání v oboru se stává koníčkem.

Mohla byste nám laicky vysvětlit, jak homeopatická léčba vlastně funguje?
Homeopatie je založena na principu podobnosti, což znamená, že podobné se léčí podobným. Látky, které způsobují určité symptomy u zdravého člověka, mohou být použity v extrémně zředěné formě k léčbě stejných symptomů u nemocného. Velmi zjednodušeně, pokud krájíme cibuli, teče nám z očí a nosu. V homeopatickém ředění se pak cibule (latinsky Allium Cepa) používá např. k léčbě alergie, která má stejné příznaky. V homeopatii je ale nezbytný individuální přístup k pacientovi, přihlíží se k fyzickým symptomům, ale i emocionálnímu a mentálnímu stavu. Léky bývají připraveny z rostlinných, minerálních nebo živočišných látek, které jsou velmi zředěné a bývají ve formě cucavých tablet, granulí, sirupů a perorálních roztoků.

Mohou se pacienti, kteří by měli o homeopatii zájem, přijít do lékárny poradit?
Pacienti mohou určitě přijít, vždy jim ochotně doporučíme vhodný preparát na konkrétní problémy. U komplikovaných případů nebo chronických potíží se mohou objednat na individuální konzultaci.

U jakých nemocí je použití homeopatik vhodné a u jakých naopak ne?
Homeopatika jsou žádaná u léčby příznaků chřipky a nachlazení, alergií nebo při oslabené imunitě. Oblíbená jsou také v období těhotenství, po porodu nebo např. ve sportu. Homeopatie naopak není vhodná pro léčbu akutních nebo život ohrožujících stavů (infarkt, mrtvice, závažné infekce) a nemocí vyžadujících chirurgický zákrok či dlouhodobou léčbu (cukrovka, vysoký tlak, autoimunitní choroby). V těchto případech je nutné vyhledat kvalifikovaného lékaře.

Mohou homeopatika užívat i děti?
Ano. Mnoho rodičů je vyhledává jako alternativu k tradiční medicíně. Homeopatika mohou být použita k léčbě různých stavů, včetně akutních onemocnění (nachlazení, kašel nebo trávicí potíže), ale i dlouhodobějších zdravotních problémů (alergie, poruchy spánku nebo kinetóza při cestování).

Jaké homeopatické léky jsou podle vašich zkušeností nejoblíbenější?
Oblíbený je třeba lék Ignatia Amara, který je vhodný při emocionálních obtížích, stresu a smutku. Arnika Montana je pak používán k léčbě modřin, otoků a zranění spojených s fyzickou aktivitou, Nux Vomica na trávicí problémy, nadýmání, pálení žáhy nebo zácpu. Camilia je velmi oblíbená na potíže při růstu zubů u kojenců a batolat. Novinka Colental přináší úlevu mnohým maminkám, které hledají účinné řešení pro léčbu kojeneckých kolik.

homeopatická léčba v lékárně

 

Lékárnu Poliklinika Hůrka najdete na Slunečním náměstí 2588/15 v Praze 13.
Otevřeno pro vás má od pondělí do pátku od 8:00 do 18:00 hodin.

 

 

 

Podobné články

15. 5. 2024

Zdravotní pomůcky, které pomohou prožít pohodlnou dovolenou

15. 5. 2024

Víte, v jaké kondici jsou vaše plíce? Zastavte se na měření plicního věku!

13. 5. 2024

Lékárna Poliklinika Hůrka chystá spoustu skvělých akcí

Z ostatních klinik

22. 5. 2024

Jak se dostat po porodu zpět do kondice? Máme pro vás několik tipů

21. 5. 2024

Infuzní terapie vitamínem C: Skvělý způsob, jak posílit imunitu

21. 5. 2024

Objevte široké možnosti rehabilitace: S čím vším vám pomůžeme?

Nahoru