Aktuality - Poliklinika Hůrka

Tipy pro ochranu před komáry a první pomoc při štípnutí

Ať už trávíte léto pod stanem, na chalupě nebo u moře, připravte se na nevídané hmyzí společníky. Patří mezi ně především komáři, kteří útočí hlavně večer a v noci a zdržují se v blízkosti vody. V našich podmínkách většinou nejsou nebezpeční, přesto byste neměli ochranu podcenit. Jak se jim bránit a co použít na štípance?

Repelenty z lékárny i z přírodních surovin

Možnosti ochrany jsou dnes opravdu široké. Pokud vyrážíte do přírody nebo k vodě, určitě si s sebou nezapomeňte vzít kvalitní repelent. K dostání je v drogeriích i lékárnách a Lékárna Poliklinika Hůrka má přes léto i zajímavé slevy. Některé varianty mají až 12 hodinový ochranný účinek, u jiných bude nutné použití opakovat častěji. Na túry nebo pod stan se zase hodí speciální outdoorové repelenty, které nepoškodí funkční vlákna.

ochrana proti komárům

Z přírodních prostředků komáři nesnáší tea tree olej a různé rostlinné esence, zejména citronovou, mátovou či levandulovou. Jen nezapomeňte, že jsou hodně koncentrované a na pokožku je aplikujte velmi opatrně. Na stany a spací pytle by se měly aplikovat v kombinaci s vodou, ideálně pomocí rozprašovače.

Vždy se ale chraňte už při odchodu z domu a nenechávejte nic náhodě. Jakmile ucítíte první štípnutí, mohlo by být pozdě. Obzvlášť opatrní pak buďte při výběru přípravků pro malé děti a také alergiky. Doporučujeme nechat si poradit přímo v u nás v lékárně a pečlivě číst jak popisky na e-shopech, tak příbalové letáky.

Ultrazvukové odpuzovače a další účinné zbraně

V oblastech se zvýšeným výskytem komárů byste měli zvážit také ultrazvukové odpuzovače hmyzu. Fungují velmi dobře a mnohdy jsou na baterii, takže nepotřebují připojení do sítě. Počítejte ale s řádově vyšší cenou než u repelentů. 

V chatkách, hotelových pokojích nebo doma pak poslouží i sítě proti hmyzu, které snadno připevníte do oken a můžete je tam nechat klidně celé léto. Dále se osvědčily klasické elektrické odpuzovače a vonné svíčky, které jsou ideální volbou na balkony a terasy, protože vytváří příjemnou atmosféru a přitom odradí komáry i další hmyz. V exotice se k nim přidávají ještě moskytiéry pro maximální ochranu. Tamní komáři totiž způsobují i velmi nebezpečná onemocnění včetně malárie a žluté zimnice.

Lokální antihistaminika a domácí prostředky

Když už komár bodne, nejspíš se objeví jen malý červený flíček, který lehce svědí, a během pár dnů zcela zmizí. Může se ale dostavit silnější alergická reakce, kdy je dané místo zarudlé, oteklé a svědí, či dokonce bolí. Pak doporučujeme lokální histaminika s chladivým účinkem, jako je Fenistil gel nebo chladivý gel Sněhurka. A pokud nic z toho doma nemáte, mohou pomoci také ledové obklady nebo mátový olej. Lékařské ošetření je nutné jen ve výjimečných případech, kdy se přidá silná alergická reakce spojená s otokem hrdla, vyrážkou po celém těle a případně i zduřením mízních uzlin.

 

Podobné články

3. 4. 2024

Akční dubnová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

25. 3. 2024

Jak probíhá měření syndromu suchého oka? Vyzpovídali jsme pro vás návštěvnici

21. 3. 2024

MUDr. Tereza Čeledová o benefitech naší gynekologické ambulance

Z ostatních klinik

5. 4. 2024

Rozhovor s MUDr. Josefem Doležalem: Chirurgie v Lípě se neustále rozvíjí

4. 4. 2024

Kdy se obrátit na praktického lékaře? Registrujeme nové pacienty!

28. 3. 2024

Přečtěte si rozhovor s novým primářem Oční kliniky JL

Nahoru