Aktuality - Poliklinika Hůrka

Syndrom suchého oka – jak se měří a jak probíhá léčba?

Syndromem suchého oka trpí zhruba čtvrtina populace a počet nemocných stále narůstá. Důvodem je každodenní používání počítačů, mobilních telefonů a další elektroniky. Spousta z nás se do digitálních obrazovek dívá více než osm hodin denně, což oči příliš zatěžuje. A přidávají se i další rizikové faktory, jako je stres, hormonální nerovnováha nebo autoimunitní onemocnění. Jak se syndrom suchého oka projevuje? A v čem spočívá prevence a léčba?

Typické projevy onemocnění

Nejčastěji si pacienti stěžují na pálení a řezání očí, suchost a unavenost očí nebo naopak nadměrné slzení. Dále je to rozostřené a nestabilní vidění, podráždění, pocit cizího tělesa v oku nebo dokonce i bolest. Syndrom suchého oka souvisí s kvalitou a kvantitou slzného filmu, právě jeho stabilita má výrazný vliv na oční zdraví. Slzný film chrání povrch oka, poskytuje mu výživu a přispívá k lepšímu vidění. Nepříjemné pocity a narušení očního komfortu tedy není vhodné ignorovat. Zejména, pokud se projevují u běžných činností, jako je práce na počítači, čtení nebo řízení auta. Mohou totiž signalizovat tzv. syndrom suchého oka.

Příčiny a prevence

Syndrom suchého nebo také kancelářského oka je důsledkem moderního životního stylu, který je spojen s trávením dlouhých hodin u počítače, mobilního telefonu či televize. Vývoj těchto zařízení jde rychle dopředu, ale lidské tělo se tomu teprve musí přizpůsobit. Kromě toho hraje roli mnoho fyziologických faktorů, ale i ty je možné částečně ovlivnit. Náchylnější jsou k tomuto onemocnění především lidé vystaveni dlouhodobému stresu, nositelé kontaktních čoček, pacienti s diabetem a dalšími autoimunitními chorobami nebo ženy v období menopauzy.

Oční lékař nebo lékárník vám poradí, jak očím alespoň trochu ulevit. Nejčastěji se doporučuje omezit čas strávený u digitálních obrazovek, minimálně po pracovní době. Dále je nutné myslet na dostatečné mrkání a pravidelné přestávky, ale také omezení pobytu v klimatizovaném, přetopeném nebo prašném prostředí, které syndrom suchého oka zhoršuje. Pozitivní vliv má naopak dostatečný přísun tekutin, volný čas strávený v přírodě a také oční jóga.

Měření přímo u nás v lékárně

Nově si můžete nechat oči otestovat přímo v naší lékárně. Měření trvá pouhých 5 až 10 minut a není nijak bolestivé ani nepříjemné. Provádějí ho zkušené lékárnice, které vás pohodlně usadí a pomocí tabletu vám promítnou sérii cvičení, například čtení textu se zakrytím jednoho oka. Zjistí tak, jestli vaše oči na jednotlivé úkoly reagují správně.

Následně vám lékárnice vysvětlí, jak můžete eliminovat nepříjemné pocity spojené se syndromem suchého oka a jaký typ očních kapek je pro vás vhodný. Volba nevhodného produktu tedy nemusí zajistit požadovanou úlevu a potřebnou ochranu očního povrchu.

Pozor ale na to, že měření syndromu suchého oka je screeningovou metodou, která nestanovuje diagnózu ani nenahrazuje lékařské vyšetření.

‘‘V naší lékárně vám nově nabízíme screeningové vyšetření syndromu suchého oka. Měření je rychlé, bezbolestné a výsledek měření s vámi v lékárně projdeme, prodiskutujeme a poradíme vám, jak postupovat při pravidelné hygieně očních víček“ říká vedoucí lékárnice Lékárny Poliklinika Hůrka Mgr. Nela Kočárková.

Pomohou umělé slzy i oční gely

Ve většině případů zabírá konzervativní léčba. Jen je potřeba problém konzultovat s oftalmologem či lékárníkem a vybrat vhodné přípravky. Nejčastěji se používají oční kapky, které oko zvlhčují (takzvané umělé slzy) a také speciální oční gely nebo masti. V těžších případech přistupují oční lékaři k operaci, při které dočasně nebo trvale zablokuje odtokové kanálky.

Léčba je v každém případě nutná, aby se zabránilo případným komplikacím. K těm patří hlavně chronický zánět spojivek nebo rohovky. Výjimečně dochází i ke zhoršenému vidění kvůli neprůhlednosti rohovky.

Přijďte se poradit přímo k nám!

Lékárna Poliklinika Hůrka, Sluneční náměstí 2588/15, Praha 13.
Objednání pacientů je nutné. Buď osobně na výše uvedené adrese, nebo na tel. čísle +420 221 781 110. Měření bude probíhat od 11. - 30. 9. 2023.

Cena měření je 50 Kč.

Podobné články

3. 4. 2024

Akční dubnová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

25. 3. 2024

Jak probíhá měření syndromu suchého oka? Vyzpovídali jsme pro vás návštěvnici

21. 3. 2024

MUDr. Tereza Čeledová o benefitech naší gynekologické ambulance

Z ostatních klinik

5. 4. 2024

Rozhovor s MUDr. Josefem Doležalem: Chirurgie v Lípě se neustále rozvíjí

4. 4. 2024

Kdy se obrátit na praktického lékaře? Registrujeme nové pacienty!

28. 3. 2024

Přečtěte si rozhovor s novým primářem Oční kliniky JL

Nahoru