Aktuality - Poliklinika Hůrka

Příprava těla na zimu? Raději nepodcenit

Lidské tělo funguje téměř dokonale. Stačí mu dodat, co je třeba a postará se samo o sebe. V zimních měsících je ovšem dobré přidat i „něco“ navíc.

„S příchodem zimního období není jednoduché tělu přirozenou cestou zajistit potřebné vitamíny a minerály, které běžně přijímáme ze stravy. Proto je vhodné zařadit do našeho jídelníčku i některé doplňky podporující a aktivující obranné mechanismy, které nám pomohou toto náročné období překlenout.“ říká vedoucí lékárnice Lékárny Poliklinika Hůrka Mgr. Nela Kočárková.

Vitamíny, minerály a stopové prvky pomáhají organismu vybudovat přirozený obranný štít, imunitu. Imunita je schopnost zabránit škodlivým vnějším vlivům narušit integritu organismu a zabránit propuknutí nemoci. Díky tomu máme schopnost bojovat proti bakteriím, virům, patogenním mikroorganismům a jejich toxinům, které mohou negativně ovlivnit naše zdraví. Svou imunitu můžeme rovněž podpořit dostatečným a kvalitním spánkem, fyzickou aktivitou, zodpovědným životním stylem a vyváženým stravováním.

„Osobně mám nejlepší zkušenost s užíváním betaglukanů, které dokážou velmi rychle a efektivně aktivovat imunitu. Přímo totiž aktivují makrofágy, které jsou důležitou složkou imunitního systému. Zjednodušeně se dá říct, že jakmile makrofágy rozpoznají v těle nějaké nebezpečí, zahájí obranu,“ doplňuje Mgr. Nela Kočárková.

Vitamíny, vitamíny, vitamíny

Mezi nejdůležitější vitamíny pro podporu imunity v tomto období patří vitamín C, který lidský organismus není schopen vytvořit samostatně. Proto je třeba pravidelně doplňovat „Céčko“ z jiných zdrojů. Vitamín C kromě imunitního systému podporuje odolnost organismu proti infekcím, správné fungování metabolismu, zvyšuje fyzickou výkonnost, má význam při syntéze kolagenu v pojivové tkáni a brání předčasnému vypadávání zubů.

„Mezi další důležité vitamíny patří vitamíny skupiny B (thiamin, riboflavin, niacin, dexpanthenol, pyridoxin, biotin, kyselina listová, kyanokobalamin), které jsou odpovědné za správné fungování metabolismu a za dobrý stav nervové soustavy. Vitamíny B je vhodné doplnit při dlouhodobém stresu a kyselina listová je důležitá hlavně pro těhotné ženy,“ vypočítává dále Mgr. Nela Kočárková.

Vitamin D si naše tělo umí vyrobit samo díky slunečnímu záření. V zimním období je ale počet slunečných dní v našem podnebném pásmu nedostatečný, a je proto dobré ho doplnit pomocí vhodně zvolených doplňků stravy. Vitamin D má kromě blahodárného vlivu na naši imunitu také příznivý vliv na naši náladu. Mimo jiné je také prospěšný pro naše kosti, protože reguluje kostní mineralizaci, ovlivňuje vstřebávání vápníku a fosforu ze střeva. Na druhou stranu jde o vitamín, kterým se lze předávkovat, a proto je důležité s jeho dávkováním dbát důsledně doporučení odborníků a příbalových letáků.

„Společně s vitamíny nezapomínejme tělu dodávat také stopové prvky, jako je selen a zinek. Začněte pro své zdraví dělat něco užitečného už teď! Vaše tělo se vám odvděčí spoustou energie, pevného zdraví a neproniknutelné obranyschopnosti,“ uzavírá s úsměvem vedoucí lékárnice Lékárny Poliklinika Hůrka Mgr. Nela Kočárková.

 

Podobné články

1. 3. 2024

Akční březnová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

19. 2. 2024

Víte, v jaké kondici jsou vaše cévy a plíce

6. 2. 2024

Akční únorová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

Z ostatních klinik

28. 2. 2024

Vyšetření očí u optometristy není radno zanedbávat

19. 2. 2024

Senioři dostanou kvalitní péči o zrak

16. 2. 2024

Správné držení těla? Základní tipy pro zdravé pracovní návyky

Nahoru