Aktuality - Poliklinika Hůrka

Podzimní nachlazení vás už nezaskočí: Jak na prevenci a léčbu?

Viry si přímo libují ve studeném počasí, proto se chřipka a nachlazení šíří hlavně v zimě. Sezóna těchto onemocnění začíná už na podzim, kdy je také ideální čas začít s prevencí. Víme, jak se bránit a poradíme také s výběrem léků, které zaručeně zaberou, pokud už viróza nebo chřipka propukne.

Podpora imunitního systému a očkování

Stoprocentní prevence v tomto případě sice neexistuje, ale hodně velkou roli hraje silná imunita. Pravidelně ji tedy posilujte přísunem vitamínů, a to z pestré stravy i potravinových doplňků. Hlavními pomocníky jsou vitamíny C, A, D a také B komplex, zinek nebo echinacea. Zároveň pomáhá dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, kvalitní spánek a omezení alkoholu či nikotinu.

podzimní nachlazení

Chraňte sebe i své okolí

Dalším ochranným opatřením je dostatečná hygiena, která zahrnuje jak mytí rukou, tak používání jednorázových kapesníků nebo dostatečný odstup od nemocných osob. Kromě toho nezapomeňte pravidelně větrat a zkuste si co nejméně sahat na oči, ústa a nos. Jakmile už cítíte příznaky onemocnění, sami se od ostatních distancujte. A pokud už mezi lidi musíte, noste roušku, abyste riziko nákazy omezili.

Chřipka versus nachlazení

Chřipka patří mezi nejčastější akutní infekční onemocnění. Zpravidla začíná náhle a projevuje se suchým dráždivým kašlem, bolestí hlavy, kloubů a svalů a také bolestí v krku. Dále je charakteristická dlouhodobou únavou, která může trvat 2 až 3 týdny, slabostí a vyčerpaností. Pacient může mít horečku (přes 39 °C) a trápí ho i zimnice a pocení. Tělo si tak u naprosté většiny virových onemocnění vytváří obranný mechanismus organismu. 

Chřipku každopádně není radno podceňovat. Zejména ve vyšším věku nebo při oslabení jinou chorobou hrozí i závažné komplikace, jako je zánět plic nebo zánět srdečního svalu. Ve výjimečných případech tak může být ohrožen i život pacienta. U dětí někdy chřipkové onemocnění vyvolává zánět středního ucha nebo zánět vedlejších dutin nosních. 

Nachlazení je mírné zánětlivé onemocnění horních cest dýchacích. Většinou ho doprovází zvýšená teplota a projevuje se rýmou, kašlem, kýcháním, pálením v hrdle, pobolíváním hlavy, bolestí kloubů, svalů a malátností. Nachlazení má obvykle lehký průběh, ale u oslabených jedinců se mohou vyskytnout další komplikace. 

Co na viry skutečně zabírá?

Když už se nemoc projeví, zpravidla pomůže klidový režim a symptomatická léčba, která spočívá ve zmírnění jednotlivých příznaků. Antibiotika v tomto případě nepomohou. Účinná jsou totiž pouze při léčbě bakteriálních onemocnění.

Lékárna

Horečku sníží antipyretika a analgetika, které pomohou i na bolest hlavy nebo kloubů. Od bolesti svalů pak uleví i hořčík ve formě doplňků stravy, který také pomáhá zvýšit a prodloužit účinek některých analgetik. Na bolest v krku zabírají různé antiseptické pastilky, kloktadla případně kloktání slanou vodou spolu s dalšími domácími prostředky, jako je například priessniznitzův zábal. S rýmou si poradí nosní spreje, ideálně kombinované s mořskou vodou pro zvlhčení sliznice. Na suchý kašel se osvědčily zklidňující sirupy nebo pastilky, zatímco u vlhkého kašle byste měli vyhledávat takové přípravky, které podporují vykašlávání hlenu. S výběrem konkrétních léků vám v Lékárně Poliklinika Hůrka rádi poradíme. Pokud se ale potíže po několika dnech nezlepší, nebo dokonce zhoršují, je nutné vyhledat lékaře.

 

Podobné články

15. 5. 2024

Zdravotní pomůcky, které pomohou prožít pohodlnou dovolenou

15. 5. 2024

Víte, v jaké kondici jsou vaše plíce? Zastavte se na měření plicního věku!

13. 5. 2024

V Lékárně Poliklinika Hůrka můžete nově využít i homeopatickou léčbu

Z ostatních klinik

22. 5. 2024

Jak se dostat po porodu zpět do kondice? Máme pro vás několik tipů

21. 5. 2024

Infuzní terapie vitamínem C: Skvělý způsob, jak posílit imunitu

21. 5. 2024

Objevte široké možnosti rehabilitace: S čím vším vám pomůžeme?

Nahoru