Aktuality - Poliklinika Hůrka

Měření plicního věku přímo v lékárně

Preventivní akce v naší lékárně jste si velmi oblíbili. Po měření syndromu suchého oka tedy chystáme další novinku –⁠ ⁠⁠měření plicního věku. Slouží k tomu speciální přístroj, který ukáže nejen vitální kapacitu vašich plic, ale i jejich celkový stav v porovnání se zdravým stejně starým člověkem. Pro koho je měření určené a jak probíhá?

Pro kuřáky i vyznavače zdravého stylu

Plicní věk je důležitým ukazatelem zdravotního stavu a přijít může každý, kdo se aktivně zajímá o své zdraví. Jedinou podmínkou je věk nad 18 let. Nejvíce se ale doporučuje rizikovým skupinám, mezi které patří kuřáci, lidé se souvisejícím onemocněním, nebo dlouhodobým kašlem a také ti, kdo se při větší fyzické aktivitě výrazně zadýchávají.

měření plicního věku

Jak se na měření připravit a co obnáší?

Aby byly výsledky co nejpřesnější, neměli byste alespoň půl dne předem jíst těžká jídla, kouřit, ani sportovat. Měření provádí kvalifikovaný lékárník, který přístroj nejprve připraví a potom zaznamenává výsledné hodnoty. Od vás bude chtít znát jen věk a výšku.

Samotné měření trvá jen pár minut a spočívá v tom, že se na přístroj nasadí jednorázový náustek, který si vložíte do úst a zhluboka se nadechnete. Jakmile budete mít pocit, že se vám do plic více vzduchu nevejde, tak prudce vydechnete a dále budete vydechovat alespoň po dobu 6 sekund. To vše se opakuje třikrát, aby mohl přístroj zvolit co nejideálnější výsledek. Během toho byste neměli cítit bolest ani jiné nepříjemné pocity. Jakmile bude měření hotové, obdržíte výstupní zprávu. kterou s vámi lékárník zkonzultuje a podle naměřených hodnot doporučí další postup. Pokud byste měli plicní věk vyšší, nemusíte se ničeho obávat, ale je vhodné stav vašich plic zlepšit zdravějším životním stylem. Mnohdy stačí přestat kouřit, pravidelně se hýbat a zařadit do stravy více ovoce a zeleniny. Omezit byste naopak měli nasycené tuky, cukry a sůl. Ve výjimečných případech bude třeba navštívit lékaře. Většina měření ale žádný problém neodhalí a je pouze součástí prevence, na kterou bychom neměli zapomínat, ani když se cítíme zdraví.

Věříme, že jsme vás namotivovali a těšíme se od 5. června v Lékárně Poliklinika Hůrka na Slunečním nám. 2588/15 v Praze 13.

Měření je zpoplatněno 50 Kč.

Podobné články

25. 3. 2024

Jak probíhá měření syndromu suchého oka? Vyzpovídali jsme pro vás návštěvnici

21. 3. 2024

MUDr. Tereza Čeledová o benefitech naší gynekologické ambulance

1. 3. 2024

Akční březnová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

Z ostatních klinik

28. 3. 2024

Přečtěte si rozhovor s novým primářem Oční kliniky JL

26. 3. 2024

Březen je měsíc endometriózy

21. 3. 2024

Malá zranění končetin: Jak je ošetřit doma a kdy vyhledat lékaře?

Nahoru