Aktuality - Poliklinika Hůrka

Jednodenní gynekologická chirurgie – celosvětový trend, který vítají pacientky i lékaři

V Innova Healthcare dáváme prostor inovacím a trendům současné medicíny. I proto jsme v rámci společnosti Imunogen otevřeli nové pracoviště jednodenní gynekologická chirurgie. Zaměřuje se na ambulantní zákroky prováděné převážně miniinvazivními metodami s šetrnou anestezií. Nedojde-li ke komplikacím, mohou pacientky už po několika hodinách odejít domů.

Profesionální tým a moderní vybavení

Veškeré zákroky provádějí zkušení lékaři s mnoha lety praxe, kteří za sebou mají i stáže na prestižních zahraničních klinikách a pravidelně se účastní mezinárodních kongresů. Na základě toho se snaží neustále zkvalitňovat léčbu i na našem pracovišti. Komfort a bezpečnost pacientů zajišťuje také moderní přístrojové vybavení, které urychluje a usnadňuje průběh výkonů i následnou rekonvalescenci.

jednodenní gynekologická chirurgie

Nejčastější zákroky

Diagnostická hysteroskopie

Hysteroskopie je endoskopická metoda, kterou lze prohlédnout kanál děložního hrdla a děložní dutina, případně lze při tomto vyšetření také odebrat vzorek tkáně . Doporučuje se především u pacientek s nepravidelným menstruačním krvácením a změnami na děložní sliznici, například polypy, prekancerózy (předrakovinné stavy) nebo hyperplázii (zmnožení buněk vedoucí ke zvětšení děložní sliznice). Zákrok se provádí při krátké anestezii a trvá maximálně 15 minut. Pokud tedy nenastanou žádné komplikace, pacientka odchází domů už zhruba po dvou hodinách po výkonu, mezitím tráví čas na monitorovaném lůžku.

Operační hysteroskopie

Při operační hysteroskopii se z děložní dutiny pomocí hysteroskopu operačně odstraňují už předem zjištěné patologické útvary, zejména polypy, myomy nebo srůsty. Výkon se provádí v celkové anestezii a většinou trvá 10 až 20 minut. Vždy ale počítejte ještě s časem následného odpočinku na dospávacím pokoji, který je podobný jako v předchozím případě.

Konizace děložního čípku

Konizaci gynekolog doporučuje při předrakovinných změnách děložního hrdla, a to na základě cytologického rozboru. Postižená tkáň se odstraňuje povrchovou nebo hloubkovou metodou, a to elektrickou kličkou nebo elektrickou jehlou. Obě metody jsou ale velmi šetrné. Pro pacientku nepředstavují téměř žádné riziko a nebrání budoucímu otěhotnění.

gynekologická chirurgie

Kyretáž dutiny děložní

Tento zákrok spočívá v získání vzorků děložní sliznice pomocí takzvané kyrety. Zákrok může pomoci i při silném menstruačním krvácení. 

Umělé přerušení těhotenství (interrupce)

Do 12. týdne těhotenství je dle české legislativy možné podstoupit umělé přerušení těhotenství neboli interrupci (ze závažných zdravotních důvodů lze výjimečně i déle). Jde o zákrok, při němž dochází uměle (a záměrně) k ukončení těhotenství. Tento zákrok provádíme metodou vakuumaspirace, při které dojde k odsátí plodového vejce z děložní dutiny podtlakovou savkou. V některých případech je nutné ještě odstranit zbytky tkáně děložními kyretami.

Zavedení (inserce) nitroděložního tělíska

Mezi zákroky, ke kterým není nutná anestezie, se řadí například zavedení nitroděložního tělíska, které slouží jako jedna z nejúčinnějších antikoncepčních metod. Celý zákrok trvá maximálně deset minut a neměl by být bolestivý. Většinou žena cítí pouze jemný tlak v podbřišku.

Plastika děložního hrdla

Tento zákrok se provádí v případě přetrvávající poporodní lacerace děložního hrdla. Probíhá podobně jako již zmiňovaná konizace, a to pomocí elektrického nože.

Další užitečné informace a kontakty

Jednodenní gynekologická chirurgie patří pod společnost Imunogen a stejně jako mnoho dalších ambulancí ji najdete v prostorách Polikliniky Hůrka. Konkrétně se nachází v budově
B – v 1. patře.

Objednávat se můžete na telefonním čísle: +420 232 232 321

Podobné články

3. 4. 2024

Akční dubnová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

25. 3. 2024

Jak probíhá měření syndromu suchého oka? Vyzpovídali jsme pro vás návštěvnici

21. 3. 2024

MUDr. Tereza Čeledová o benefitech naší gynekologické ambulance

Z ostatních klinik

5. 4. 2024

Rozhovor s MUDr. Josefem Doležalem: Chirurgie v Lípě se neustále rozvíjí

4. 4. 2024

Kdy se obrátit na praktického lékaře? Registrujeme nové pacienty!

28. 3. 2024

Přečtěte si rozhovor s novým primářem Oční kliniky JL

Nahoru