Aktuality - Poliklinika Hůrka

Jaké doplňky stravy a kosmetické přípravky pomohou v těhotenství a při kojení?

Období těhotenství je jedno z nejkrásnějších v životě ženy. Hormonální změny ale dávají zabrat jak pokožce a celému tělu, tak psychice. Naštěstí existují potravinové doplňky, které nastávajícím maminkám dodávají potřebné vitamíny a minerály. V nabídce naší lékárny navíc nechybí ani speciální dermokosmetika pro péči o namáhanou pokožku. Jaké přípravky jsou tedy sázkou na jistotu?

přípravky pro kojící matky

Od plánování těhotenství až po období kojení

Většinu doplňků stravy doporučují odborníci užívat už před otěhotněním. Pokud jste to ale nestihla, vůbec nevadí, nikdy není pozdě začít a do konce kojení máte času dost. Důležité je vybírat kvalitní a osvědčené přípravky, které obsahují látky prospěšné pro nastávající maminku i nenarozené dítě, respektive kojence. Nejčastěji jde o kyselinu listovou, vitamíny skupiny B, vitamíny C, D a K, jód, hořčík, vápník apod. Lékaři a výživoví specialisté je doporučují hlavně proto, že podporují růst zárodečné tkáně během těhotenství a zároveň posilují imunitní systém, snižují únavu a příznivě ovlivňují psychiku. Přitom jsou bez přidaného cukru, barviv a konzervantů.

Přinášíme tedy několik tipů na výrobky, které najdete v sortimentu Lékárny Poliklinika Hůrka.

Yarilo 400 tbl.30 THF je doplněk stravy, který obsahuje v jedné tabletě 400 µg plně biologicky aktivního folátu nejnovější generace, 100 % aktivní formy kyseliny listové. Na rozdíl od obyčejné kyseliny listové je okamžitě účinný a nemusí se již dál metabolizovat. Lékaři a výživoví specialisté ho doporučují hlavně proto, že podporují růst zárodečné tkáně,  k normální krvetvorbě a podílí se na procesu dělení buněk.

produkty pro těhotné ženy

K osvědčené klasice patří i GS Mamavit. Ten si těhotné a kojící ženy chválí zejména proto, že jim díky vitamínům ze skupiny B, železu a hořčíku pomáhá překonat únavu a vyčerpání. Vedle toho ale také chrání před oxidativním stresem, protože obsahuje vitamín E a selen. 

Přípravek Inofolic Combi Premium je vhodný pro ženy, které po vysazení antikoncepce chtějí své tělo připravit na plánované těhotenství. Kromě kyseliny listové obsahuje Alfa-laktalbumin, který napomáhá lepšímu vstřebávání myo-inositolu a d-chiro-inositolu, které jsou součástí buněčných membrán, účastní se řady biochemických reakcí a specifických buněčných procesů v těle.

Orthomol Natal obsahuje mimo jiné i kyselinu dokosahexaenovou, která zajišťuje správný vývoj mozku a zrakových orgánů. Jinak se jeho složení podobá ostatním zmiňovaným přípravkům a je obohacené o kyselinu listovou, důležitou pro správný rozvoj zárodečné tkáně, ale i jód a selen, které podporují správnou činnost štítné žlázy. Další obsažené vitamíny a minerály posilují obranyschopnost nastávajících maminek a přispívají ke správné krvetvorbě.

Zapomenout ale nesmíme ani na Femibion, který je k dostání ve třech různých verzích – pro plánování těhotenství a jeho začátek, 2. a 3. trimestr a kojení. Každý z přípravků obsahuje vyvážený poměr vitamínů a minerálů, které vy i miminko v danou chvíli potřebujete. To znamená, že Femibion 1 má vysoký podíl kyseliny listové, zatímco Femibion 2 obsahuje i omega-3 mastné kyseliny apod.

Pečující dermokosmetika

Kromě výživy zevnitř věnujte pozornost i péči o pokožku, zvlášť hydrataci a prevenci proti striím, se kterou je nejlepší začít už v prvním trimestru. Zároveň myslete na to, že se strie tvoří jak na břiše, tak i na bocích, prsou a zadečku. Pokud je ale budete promazávat speciálními krémy a oleji, nedáte jim žádnou šanci.

K nejžádanějším přípravkům patří v tomto směru pečující olej Bi-oil s rostlinnými extrakty a vitamíny. Již vzniklé jizvičky totiž viditelně redukuje a zabraňuje vzniku nových. Podobné účinky ale mají i krémy od značky Elasti-Q, které obsahují účinnou kyselinu hyaluronovou, vitamín E a D-panthenol. Strie tedy vyhlazují a zesvětlují a celkově zlepšují vzhled pokožky.

S nákupem vhodných doplňků stravy i dermokosmetických produktů vám poradí personál naší lékárny.

 

Podobné články

3. 4. 2024

Akční dubnová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

25. 3. 2024

Jak probíhá měření syndromu suchého oka? Vyzpovídali jsme pro vás návštěvnici

21. 3. 2024

MUDr. Tereza Čeledová o benefitech naší gynekologické ambulance

Z ostatních klinik

5. 4. 2024

Rozhovor s MUDr. Josefem Doležalem: Chirurgie v Lípě se neustále rozvíjí

4. 4. 2024

Kdy se obrátit na praktického lékaře? Registrujeme nové pacienty!

28. 3. 2024

Přečtěte si rozhovor s novým primářem Oční kliniky JL

Nahoru