Aktuality - Poliklinika Hůrka

Chraňte svou pokožku před sluncem aneb bez SPF ani krok

Ať už se během letošního léta chystáte k moři, na hory, nebo jen na chalupu, nezapomínejte se chránit před sluncem. I v našich podmínkách totiž může být nebezpečné pro pokožku obličeje i celého těla. Nejde jen o akutní zánět spojený s podrážděním, ale hlavně o dlouhodobé problémy se zdravím. Poradíme vám, jak jim předcházet a na co se zaměřit při výběru opalovacích krémů s SPF. Zároveň krátce vysvětlíme, proč přemíra UV záření škodí.

Před sluněním

Pleť je potřeba na opalování připravit v dostatečném časovém předstihu. Ideálně už několik týdnů před dovolenou tedy zvyšte zásoby vitaminu C a betakarotenu. Vitamín C má antioxidační účinky a působí proti stárnutí pleti. Betakaroten zase podporuje přirozené opálení, pokožka díky němu snadněji zhnědne a opálení vydrží déle. Záleží jen na vás, jestli přidáte do stravy čerstvé ovoce a zeleninu bohaté na tyto látky, nebo vsadíte na doplňky stravy s jejich obsahem. Vitamín C najdete také v některých pleťových krémech a sérech. Nezapomínejte ale na to, že před sluněním a během dovolené potřebuje vaše pleť ještě více hydratace než obvykle, jen tak nebude po opalování suchá a náchylná k tvorbě vrásek.

Pár dní před odjezdem nebo plánovaným opalováním vám určitě prospěje peeling. Měl by se provádět pravidelně, ale v tomto období je obzvlášť důležitý. Připravit si můžete i domácí, který dokonale přizpůsobíte potřebám vaší pleti.

Při pobytu na slunci

Slunce vyzařuje hned tři typy ultrafialového záření – UVA, UVB a UVC. Poslední složku blokuje ozónová vrstva, důležitá je tedy ochrana před UVA a UVB. Přirozeně se naše pokožka chrání tvorbou pigmentu melaninu, který záření ale při vysoké intenzitě to zdaleka nestačí.

Vždy byste se měli vyhnout polednímu slunci.

Příliš silné sluneční paprsky nejsou ale dobré ani pro tmavší nebo už opálenou pokožku. Mezi 12. a 15 hodinou si raději zajděte na oběd a relaxujte ve stínu, i když ani ten vás neochrání stoprocentně. A mimo tuto dobu používejte kvalitní opalovací přípravky, ideálně s SPF 50. Kromě kosmetické ochrany pak samozřejmě používejte i ochranu mechanickou – sluneční brýle a klobouk nebo kšiltovku.

Jak vybrat kvalitní opalovací krém?

Při nákupu v Lékárně Poliklinika Hůrka vám bude nápomocný vyškolený personál, který vám doporučí tu nejlepší dermokosmetiku na míru vaší pleti. A v nabídce samozřejmě nechybí ani varianty pro jemnou dětskou pokožku, ani pro alergiky a atopiky. Velmi oblíbený je například Ladival pro děti i proti stárnutí a spoustu kvalitních produktů mají v sortimentu i značky Vichy, Bioderma, La-Roche Posay, Eucerin nebo A-derma.

Na obličej

Produkty s SPF byste měli zařadit do každodenní péče o pleť, a to nejen v létě. Určitě  se nemusíte bát, že by kvalitní krémy zanechávaly mastný bílý film. Většina z nich se krásně roztírá a vašem vzhledu rozhodně neublíží, naopak. Spoustu z nich navíc můžete bez problému používat i pod make-up

Slunečním paprskům neutečete ani uprostřed města. Možná se na první pohled nespálíte,  ale můžete se potýkat s problémy spojenými s předčasným stárnutím pleti, zejména vráskami nebo rozšířenými žilkami. I tady jsou tedy řešením denní krémy a make-upy s SPF, které chrání jak proti UVB, tak proti UVA záření.

Pro děti

Jemná dětská pokožka potřebuje kvalitní a šetrnou péči, nejlépe s ochranným faktorem 50 nebo 50+. Doporučujeme tedy vybírat mezi opalovacími mléky a krémy určenými přímo pro děti. V případě dermokosmetiky většinou chybu neuděláte, protože má velmi pečlivě kontrolované složení vhodné i pro tu nejcitlivější pleť, kvůli případným alergiím ale raději konzultantem výběr s lékárníkem.

Po opalování

Nezapomeňte stejnou pozornost věnovat také přípravkům po opalování. I když jste se na sluníčku pečlivě mazali, je potřeba pokožku po umytí ještě zklidnit a hydratovat. Vybírejte produkty s regeneračními a chladivými účinky. Kromě klasického panthenolu jsou velmi oblíbené například gely a mléka s aloe vera, které nejen uleví spálené pokožce, ale poradí si i se zarudnutím po štípnutí hmyzem, puchýři apod. 

 

 

 

 

Podobné články

3. 4. 2024

Akční dubnová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

25. 3. 2024

Jak probíhá měření syndromu suchého oka? Vyzpovídali jsme pro vás návštěvnici

21. 3. 2024

MUDr. Tereza Čeledová o benefitech naší gynekologické ambulance

Z ostatních klinik

5. 4. 2024

Rozhovor s MUDr. Josefem Doležalem: Chirurgie v Lípě se neustále rozvíjí

4. 4. 2024

Kdy se obrátit na praktického lékaře? Registrujeme nové pacienty!

28. 3. 2024

Přečtěte si rozhovor s novým primářem Oční kliniky JL

Nahoru